Güzellik Filtreleri Bizim için Zararlı mı?
Güzellik Filtreleri Bizim için Zararlı mı?
28/11/2023 15:19 | Son Güncelleme : 21/11/2024 07:26 | Okunma Sayısı : 248 | Super Admin
O filtredeki de sizin yüzünüz ama muhtemelen filtre, onu “mükemmel” gösteriyor. Yüz şekillerini değiştiren veya cilt rengini bulanıklaştıran güzellik filtrelerine hepimiz çok aşinayız. Yine de bu filtrelerin birinin görünüşünü ne kadar dramatik bir şekilde değiştirebileceğini bilmek, onları kullanmamızı engellemiyor. Evet, bazı filtreler gerçekten eğlenceli. Ancak yüz özelliklerini çarpıtan filtrelerin, davranış üzerinde etkisi olduğu biliniyor.
Benlik saygısı, sosyal medya ve fotoğrafları değiştiren filtrelerin kullanımı ile plastik cerrahinin kabulü arasındaki bağlantıyı inceleyen 2019 tarihli bir araştırma, Instagram fotoğraf filtrelerini kullananların kozmetik cerrahiye daha fazla ilgi gösterdiğini ortaya koydu (*). Hepimiz, kendi bedeniniz için doğru olduğunu düşündüğünüz her şeyi yapmaktan yana olsak da bunları yapmadan önce neden bu değişikliklerin peşinde olduğunuzu belirlemeniz oldukça önemli.
Gerçek olmayan ve dolayısıyla ulaşılamaz bir şeyin peşinde miyiz? Medya psikologları yoğun filtre kullanımının sosyal kaygıya neden olabileceğini, benlik saygısına zarar verebileceğini düşünüyor. Sonuçta standardımız yapay olarak oluşturulmuş “mükemmel” bir versiyonumuzsa, asla “yeterince iyi” olamayız.
Peki, tüm bunlar geleceğimiz için ne anlama geliyor? Güzellik filtreleri, zararlarını anlamamıza rağmen sürdürmeye devam edeceğimiz bir alışkanlık mı yoksa ufukta bir değişiklik mi var?
Güzellik Filtreleri Bizim için Zararlı mı?-1 – Saç Bakım Güzellik
Neden güzellik filtreleri kullanıyoruz?
Güzellik filtrelerini kullanmak kişinin görünüşünü değiştirir. Bu çok açık. Çok açık olmayan şey, bunu kullanma arzusunun arkasındaki fizyolojik tepki. Nöropsikolog Sanam Hafeez, PsyD, güzellik filtreleri kullanmanın etkisini sigara ve kumar gibi bağımlılıklara benzetiyor. “Filtreler, tıpkı diğer olumlu pekiştiriciler gibi, beyindeki ödül merkezini tetikleyebilir” diyor. “Ödül merkezleri, dopamin yolunu aktive ederek ve bu durumda estetik ve sosyal onay ihtiyacımızı besleyen ‘ödülleri’ almaya devam etmek için davranışları teşvik ederek çalışır.” LCSW’den Dana Myers de insanların sağlıksız ve yararsız olabileceklerini bilmelerine rağmen filtreleri kullanmaya devam etmelerinin nedeni olarak bunu tekrarlıyor.